Vill du göra skillnad och bidra till en trygg, ren och levande havsmiljö för alla? Är du en trygg och flexibel person som bevarar lugnet även i krissituationer? Kustbevakningen söker just nu aspiranter till kuststation Djurö, Södertälje, Västervik, Oskarshamn och Vänersborg.

Kustbevakningen ansvarar för miljöräddning till sjöss – vi minimerar påverkan vid utsläpp av olja och andra skadliga ämnen för att skydda naturen och livet i havet. Ett annat viktigt ansvarsområde är sjöräddning, där vi är med och räddar liv när sådana situationer uppstår och vår hjälp behövs. Samtidigt som vi håller beredskap för liv- och miljöräddning, arbetar vi med tillsyn och kontroll samt ordningshållning och brottsbekämpning till sjöss. Kustbevakningen är också en del av totalförsvaret och ska ha beredskap att tillsammans med andra samhällsaktörer förebygga, motstå och agera i händelse av en samhällsstörning.


Beskrivning
Som kustbevakare har du ett aktivt arbete där du tillsammans med dina kollegor löser varierande arbetsuppgifter i alla väder och dygnet runt, under årets alla dagar. Då arbetet som kustbevakare är ett beredskapsjobb innebär det att vardagligt rutinarbete under patrullerna varvas med intensiva arbetspass. Du kan ställas inför utmanande och svåra situationer, t.ex. kan du möta människor som befinner sig i en utsatt situation eller som misstänks ha begått brott. Du lever och arbetar nära dina kollegor och samarbetet er emellan är ett måste för att kunna lösa uppgiften. Detta skapar en arbetsplats som kännetecknas av tillit, gemenskap och yrkesstolthet.


Nu söker vi 24 aspiranter till vår grundutbildning som startar 20 januari 2025!
Grundutbildningen inleds med cirka ett års studier med teori och praktik som utgår från Kustbevakningens utbildningslokaler i Karlskrona. Därefter följer cirka sex månaders sjötjänstpraktik på en av våra tjugo kuststationer. För att bli färdigutbildad och anställd som kustbevakningstjänsteman krävs även att du har läst Fartygsbefäl klass VII samt Maskinbefäl klass VII. För dig som saknar en eller båda av dessa kurser får du den i din grundutbildning. Studietiden är därför mellan 1,5 till 2,5 år beroende på vilka förkunskaper du har.

Studierna är på heltid och undervisningen är inriktad på problemlösning. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Som aspirant i Kustbevakningen får du en tidsbegränsad anställning med lön under utbildningstiden. Efter genomförd och godkänd utbildning övergår anställningen i en tillsvidareanställning vid kuststation Djurö, Södertälje, Västervik, Oskarshamn eller Vänersborg. Placering sker alltid där verksamhetsbehovet är som störst.


Kvalifikationer

  • Grundläggande behörighet för högskolestudier
  • Svenskt medborgarskap
  • B-körkort utan trafikvillkor automatväxel
  • Godkänt 2-årigt läkarintyg för sjöfolk i obegränsad fart, grupp 1 däck-säkerhetsbesättning (TSFS2011:117), med giltighet till minst 2025-01-31 (krävs i rekryteringsprocessens senare del).

Det är meriterande om du har registrerad sjötid hos Transportstyrelsen i däcks-, brygg- eller maskinbefattning. Erfarenhet av navigering och manövrering som arbetsgivaren bedömer relevant är också önskvärt. Vidare är det meriterande med erfarenhet från arbete inom blåljusverksamhet eller relevant arbetslivserfarenhet från annat beredskapsyrke. Det är även meriterande med relevant teknisk erfarenhet och/eller annan erfarenhet från liknande verksamhet som Kustbevakningen verkar inom.

Vi ställer höga krav på personlig lämplighet med förmåga att hantera människor och myndighetsutövning. Du har starkt rättspatos och vill arbeta för en säker och trygg maritim miljö. Som kustbevakare bor du ofta på liten yta med dina kollegor vilket ställer höga krav på flexibilitet och anpassningsförmåga samt att du trivs med att arbeta nära dina kollegor, över tid och under dygnets alla timmar. Vidare kan du hantera både lugna och stressiga arbetspass samt den tempoväxling som yrket kräver. Du har hög personlig mognad, är lyhörd och har ett gott omdöme och bra samarbetsförmåga. Du är van vid att arbeta i en digital miljö, och har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.


Antagningsprocess
Intervjuer genomförs mellan v. 35–37. Blir du kallad till intervju ska godkända intyg tas med som bekräftar att du uppfyller samtliga antagningskrav (läkarintyg begärs dock in senare under processen under v. 40–41). Du som sökande ansvarar för att kunna uppvisa att du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Läs mer om grundläggande behörighet här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/tilltrade-till-hogskolan/Antagning-till-grundniva/. Efter intervju blir ett urval kallade till sim- och manöverprov under v. 40–41 samt tester hos Plikt-och prövningsverket mellan v. 40–42. Om säkerhetsprövning blir aktuellt genomförs det v. 44–45. Läs mer om antagningsprocessen här: https://www.kustbevakningen.se/jobba-hos-oss/bli-kustbevakare/antagningsforfarande/. 


Villkor
Anställningen är tidsbegränsad från och med 2025-01-20 dock längst till och med 2026-08-31 med möjlighet till förlängning. Kustbevakningen medverkar i utlandsuppdrag och internationella insatser. I anställningen ingår därför en skyldighet att tjänstgöra utomlands i de fall det krävs för verksamheten. För anställning krävs godkänt drogtest samt säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen. Vid tillsvidareanställning medföljer även en skyldighet att krigsplaceras.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-20
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 24
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Ospecificerad arbetsort
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer 2024/111
Kontakt
  • Kustbevakningens växel, 0776-707000
Facklig företrädare
  • SACO/SRAT, TULL-KUST och Seko kontaktas via Kustbevakningens växel , 0776-707000
Publicerat 2024-06-14
Sista ansökningsdag 2024-07-28
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb