Kustbevakningen

Kustbevakningen är en civil statlig beredskapsmyndighet som ansvarar för sjöövervakning och miljöräddningstjänst till sjöss på uppdrag av regering och riksdag. Under beredskapen för miljöräddning arbetar vi förebyggande med miljöövervakning, samtidigt som vi främjar en hållbar havsmiljö. Vi bedriver även tillsyn och kontroll av fiske, tull, gräns, jakt och naturvård till sjöss. Dessutom arbetar vi för att öka tryggheten genom sjötrafikövervakning och har ständig beredskap för sjöräddning. Dygnet runt, året om finns vi på plats längs Sveriges kust, där vi skyddar liv och miljö, nu och för framtiden.

Kustbevakningen är en arbetsplats som präglas av samarbete och engagemang över områdesgränserna. Här finns engagerade medarbetare med varierande kompetenser vilket skapar en dynamisk arbetsplats med ständiga möjligheter att lära nytt. Kustbevakningen arbetar med och har stort fokus på medarbetarskap och ledarskap och det är därför viktigt att din värdegrund stämmer överens med Kustbevakningens – helhetssyn, välvilja och engagemang. Kustbevakningen erbjuder en attraktiv arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering och ge lika möjligheter och rättigheter till alla.

Beskrivning

Hos Kustbevakningen finns en nybildad enhet som enbart fokuserar på IT-säkerheten. I Göteborg söker vi nu en skicklig IT-säkerhetsspecialist för att fortsätta bygga vårt team och vår förmåga att kunna skydda och upprätthålla en robusthet i Kustbevakningens IT-miljö.

IT-säkerhetsenheten är en del av IT-avdelningen och både enheten och avdelningen finns i Karlskrona, Stockholm och Göteborg. IT-avdelningen har ansvar för utveckling och drift av system som används av alla delar i Kustbevakningen, som stöd till kustbevakningstjänstemän och medarbetare på kontoren.

Arbetsuppgifter

Kustbevakningen har en viktig roll i totalförsvaret och IT-säkerhet och cybersäkerhet är en viktig del av allt vi gör. Som IT-säkerhetsspecialist kommer du att ha en central roll för att hantera IT-säkerhetsbrister och bygga en säkrare IT-miljö. Det innebär att som expert stödja myndigheten med kompetens inom området IT-säkerhet, kravställning, design, implementering och konfiguration i enlighet med regelverk och intern styrning. Att utföra riskanalyser och tekniska säkerhetsgranskningar av arkitektur, system och program är en viktig del av arbetet. I rollen ingår även att kunna hantera och följa med i säkerhetsincidenter och att aktivt bedriva omvärldsbevakning.

Du deltar i samverkan med andra myndigheter och har ett nära samarbete med experter inom IT-säkerhet, informationssäkerhet, arkitekter, tekniska systemägare och funktionella systemägare inom Kustbevakningen. Arbetet innebär även samarbete med leverantörer för kravställning och implementation av nya system och uppföljning och kontroller av befintliga system.

IT-säkerhetsenhetens uppdrag är att:
• Möjliggöra en säker, robust och trygg digital arbetsmiljö
• Nivåanpassa IT-skyddet och reducera IT-risker för en effektiv operativ verksamhet
• Stödja säker utveckling av IT-system och processer
• Uppsikt av IT-händelser för att förhindra attacker och skadligt bruk
• Öka motståndskraften i IT-miljön mot dataförluster, avbrott och felaktigheter

Kvalifikationer

Vi söker dig som har aktuell arbetslivserfarenhet från liknande roller inom Cyber- och IT-säkerhetsområdet. Du har lämplig eftergymnasial utbildning med inriktning som vi bedömer relevant alternativ motsvarande kunskap inhämtad genom arbetslivserfarenhet samt goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Du har god kunskap om IT-säkerhetsarbete samt kunskap om hur IT-miljöer bör byggas, förvaltas och kontrolleras för god IT-säkerhet. Du besitter kunskap om lagstiftning inom informationssäkerhet och god kännedom om standarder och ramverk inom cyber- och IT-säkerhet som exempelvis ISO-27000 serien, NIST, CIS, OWASP och hur hot- och omvärldsbilden idag ser ut.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:
• Hantering av olika typer av IT-säkerhetssystem
• Penetrationstester
• Säkerhetsanalyser
• Omvärldsbevakning
• SOC-arbete
• Erfarenhet av arbete inom en myndighet
• Kunskap om säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och förmågor. I den här rollen behöver du kunna arbeta både självständigt och ta egna initiativ och samtidigt kunna vara en gruppmedlem där ni gemensamt fördelar och följer upp ert arbete. Du är nyfiken, analytisk och lösningsorienterad. Du skall ha en god samarbets- och kommunikationsförmåga i dialogen med andra personer och grupper. Kustbevakningen arbetar med, och har stort fokus på medarbetarskap och ledarskap och det är därför viktigt att din värdegrund stämmer överens med Kustbevakningens – helhetssyn, välvilja och engagemang.

Villkor

Anställningen är tillsvidare med sex månaders provanställning och tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort är Göteborg. Tjänsteresor ingår i anställningen. Det geografiska arbetsområdet är hela Sverige, men beroende på var Kustbevakningens land/hav/luftgående enheter befinner sig, kan utlandsresor förekomma. Kustbevakningen medverkar i utlandsuppdrag och internationella insatser. I anställningen ingår därför en skyldighet att tjänstgöra utomlands i de fall det krävs för verksamheten. IT-beredskapstjänstgöring, huvudsakligen i hemmet, kan komma att ingå i tjänsten. För anställning krävs svenskt medborgarskap, körkort för personbil, drogtest samt säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen. Vid tillsvidareanställning medföljer även en skyldighet att krigsplaceras.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 2024/119
Kontakt
  • Mats Dufva, 08-57897565
Facklig företrädare
  • SACO/SRAT, TULL-KUST och Seko kontaktas via Kustbevakningens växel , 0776-707000
Publicerat 2024-06-19
Sista ansökningsdag 2024-08-04
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb