Kustbevakningen

Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och miljöräddningstjänst till sjöss på uppdrag av regering och riksdag. Under beredskapen för miljöräddning arbetar vi förebyggande med miljöövervakning, samtidigt som vi främjar en hållbar havsmiljö. Vi bedriver även tillsyn och kontroll av fiske, tull, gräns, jakt och naturvård till sjöss. Dessutom arbetar vi för att öka tryggheten genom sjötrafikövervakning och har ständig beredskap för sjöräddning. Dygnet runt, året om finns vi på plats längs Sveriges kust, där vi skyddar liv och miljö, nu och för framtiden.

Kustbevakningen är en arbetsplats som präglas av samarbete och engagemang över områdesgränserna. Här finns engagerade medarbetare med varierande kompetenser vilket skapar en dynamisk arbetsplats med ständiga möjligheter att lära nytt. Kustbevakningen arbetar med och har stort fokus på medarbetarskap och ledarskap och det är därför viktigt att din värdegrund stämmer överens med Kustbevakningens – helhetssyn, välvilja och engagemang. Kustbevakningen erbjuder en attraktiv arbetsplats som utmärks av strävan att vara fri från diskriminering och ge lika möjligheter och rättigheter till alla. 

Beskrivning
Kustbevakningen söker en stationschef med placering vid kuststationen i Södertälje. Stationen är belägen i västra Mälarhamnen och det huvudsakliga övervakningsområdet är Mälaren. Vid stationen finns, förutom stationschefen, ett antal besättningar vilka bemannar miljöskyddsfartyget KBV 050 samt några mindre enheter. Vid stationen finns även en insatsgrupp för sjösäkerhet. Den arbetar med farligt gods, lastsäkring och bemanningskontroller i hamnar med kommersiell trafik.

Kuststation Södertälje ingår i Kuststationsenheten som består av 24 stationschefer och fem säkerhetsansvariga handläggare samt en enhetschef och tre biträdande enhetschefer. Kuststationsenheten är indelad i tre områden där kuststation Södertälje ingår i område Mitt vilket leds av en av de tre biträdande enhetscheferna.

Arbetsuppgifter
Som stationschef har du ett helhetsansvar för stationens verksamhet. Du förväntas planera, leda och utveckla stationens operativa verksamhet utifrån en helhetssyn samt svara för att fartyg och materiel ständigt är operativt användbara. Du ska verka för samordning och ett effektivt samarbete med övriga enheter, stationer och ledning. I arbetsuppgifterna ingår också att företräda Kustbevakningen i olika sammanhang samt att samverka med andra myndigheter och organisationer.

I befattningen som stationschef ingår både arbetslednings-, arbetsmiljö- och personalansvar. Personal- och arbetsmiljöansvaret omfattar bland annat medarbetar- och lönesamtal, jämställdhets- och likabehandlingsfrågor, svåra- och personalstödjande samtal samt kompetens- och personalförsörjning. Som arbetsgivarrepresentant ska du verka för och agera efter Kustbevakningens värdegrund och ledningsfilosofi och du ingår i Kuststationsenhetens ledningsgrupp.

Stationschefen har också mål- och resultatansvar för verksamheten och ett ekonomiskt ansvar inom ramen för tilldelade uppgifter och resurser. Häri ingår ett ansvar för den interna styrningen och kontrollen inom ansvars- och verksamhetsområdet.

Tjänsteresor kommer att ingå i arbetet.

Kvalifikationer
Som sökande har du eftergymnasial utbildning med en inriktning som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten samt några års erfarenhet från arbete inom offentlig sektor.

Du ska ha stort intresse för personal, ekonomi- och budgetfrågor. Du är mål- och resultatinriktad och har god analytisk samt administrativ förmåga. Du är kommunikativ, flexibel och driven.

Vi lägger stor vikt vid din förmåga att leda och utveckla både personalen och verksamheten. Du har god förmåga att stimulera medarbetare till goda insatser, att delegera arbetsuppgifter och att fatta beslut. Andra egenskaper som är nödvändiga för befattningen är mycket god förmåga att organisera och strukturera. Du behöver ha en hög grad av integritet samt vara noggrann och engagerad. Vi förutsätter att
du har god datorvana tillsammans med god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Det är meriterande om du har genomgått Kustbevakningens grundutbildning och/eller har erfarenhet av Kustbevakningens operativa verksamhet och dess uppdrag.

I rekryteringsprocessen kan tester komma att ingå.

Villkor
Anställningen är tillsvidare och kan komma att inledas med en provanställning. Tillträdesdatum är 2019-12-01 eller enligt överenskommelse.

För anställning krävs svenskt medborgarskap, körkort för personbil, drogtest samt säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen.

Kustbevakningen medverkar i utlandsuppdrag och internationella insatser. I anställningen ingår därför en skyldighet att tjänstgöra utomlands i de fall det krävs för verksamheten.

Vid tillsvidareanställning medföljer även en skyldighet att krigsplaceras.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Södertälje
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2019/94
Kontakt
  • Pär-Åke Eriksson, Tjf enhetschef, 070-843 99 23
Facklig företrädare
  • SACO/SRAT, TULL-KUST och Seko kontaktas via Kustbevakningens växel , 0776-70 70 00
Publicerat 2019-09-06
Sista ansökningsdag 2019-09-27

Return to job vacancies